Nytt datum! FORTBILDNING: Träsnitt och textiltryck

2017 höll Fredrik Lindqvist en fortbildning i träsnitt och nu under våren arrangerar vi en fortsättningskurs på samma tema. Utbildningen är öppen för både de som var med förra gången och för nya deltagare.

Teori: Utbildningen blandar ett modernt sätt att trycka grafik med textilkonstens intressanta värld. Genomgång av träsnitt som teknik och hur man på bästa sätt arbetar med knivarna samt MDF-plattan och dess egenskaper. Deltagarna får ständig handledning och vägledning i hur man på intressantaste vis bygger upp bilden med hjälp av tyg och papperstrycken. Till skillnad från förra utbildningstillfället kommer deltagarna att få möjlighet att testa på att göra tygskulpturer med tryck. För deltagare som även vill använda den utskurna plattan som en färdig relief finns möjligheten att utvecklas inom detta område.

Praktik: Deltagarna kommer att arbeta med träsnitt som trycks på papper och tyg. Motiven skärs ut i en MDF-platta med vassa knivar, därefter valsas plattan in med tryckfärg. Färgen tar bara på områdena där inget har skurits bort, den fungerar som en större stämpel, och trycks sedan på ett tyg eller ett papper. Det går lika bra att tycka på enfärgade som mönstrade tyger och sedan efter behag bygga upp bilden som ett collage. I och med att plattan är duglig för många tryck är det möjligt att göra flera olika bilder från samma platta. Möjligheterna är oändliga.

När: 18–20 juni
Var: KKV Monumental i Malmö, Bragegatan 15, 214 30 Malmö
Antal utbildningsplatser: 15
Handledare: Fredrik Lindqvist
Språk: Svenska/engelska/tyska
Målgrupp: Konstnärer
Avgift: 850 kr för medlemmar i Konstitutet och 1000 kr för icke-medlemmar. 200 kr i materialkostnad tillkommer. Priset är exklusive moms.
Medlemskap: Kostar 100 kronor per år. Vill du bli medlem? Mejla oss på info@konstitutet.se
Anmälan: bokning@konstitutet.se

Viktigt: Anmälan är bindande efter inbetald avgift. Vid förhinder och avanmälan senast tre dagar innan utbildningsstart återbetalas 50 % av avgiften. Vid förhinder på grund av sjukdom återbetalas hela avgiften mot uppvisande av läkarintyg. Reservation för inställd utbildning vid för lågt deltagarantal.
Utbildningsansvariga: Linnéa Jahn och Marie Loft. Kontakt: info@konstitutet.se

Bild+3.jpg

Om handledaren: Fredrik Lindqvist är grafiker/konstnär, ursprungligen från Kristianstad men nu är verksam och bosatt i Tyskland. Utbildad vid konsthögskolan i Umeå och konstakademin i Düsseldorf är Lindqvist nu bland annat verksam som en högst originell textilkonstnär. Lindqvists textilkonst består dels av stora bildcollage och dels av tredimensionella dockor, fjärilar och insekter som bär tryck av träsnitt. Med hjälp av sina verk kan han bygga hela rumsinstallationer, installationer som ofta är byggda från barnets perspektiv sätt att se sin omgivning. Såhär beskriver han själv sina verk: ”Överdimensionerade insekter och fjärilar har fört tankarna till mardröm och skräckfilm. Blandningen av mjuka dockor, humor och obehag har stått i stor kontrast till varandra”.

Konstitutet erbjuder ett specialiserat utbud av fortbildningar för yrkesverksamma konstnärer inom bild- och formområdet. Saknar du bra konstnärlig utbildning för att utöka din yrkeskompetens så kontakta oss.

Hemsida: www.konstitutet.se
Anmälan: bokning@konstitutet.se
Adress: Konstitutet, c/o Bragegatan 15, 214 30 Malmö.
Bankgiro: 802471–5180

Bild 2.jpeg
Linnéa Jahn